Omdat het zo hoort …?

’s Lands wijs ’s lands eer. Op een terrasje aan een fraai plein ergens in Toscane nuttig ik een ‘bruschetta con aglio e pomodori’, wij zeggen gewoon toast met tomaat en knoflook, met daarna een ‘pamigiana di melanane’. Ik had evengoed patat met mayo kunnen bestellen. Een Nederlandse toerist op Ibiza meldt in een televisie interview dat hij daar toch echt altijd een Hollandse pot verwacht, en inderdaad om 6 uur precies… Omdat dat zo hoort, als Nederlander.

Ik laat mijn gedachten de vrije loop en bedenk mij dat ik vele decennia geleden onder andere heb geleerd met mes en vork te eten. Omdat dat zo hoort, in Nederland. Koreaanse kinderen echter leren een handje rijst uit de pan te nemen en dit naar de mond te brengen. ‘Vies’ zouden wij zeggen; ‘anders’ zegt de antropoloog.
De voormalige popgroep ‘Doe Maar’ zong in de tachtiger jaren: Hou je mond, nee niks te maren, poets je schoenen, kam je haren … Is wat ikzelf ooit heb geleerd, voor mij inmiddels wet geworden? Vind ik iedereen die anders denkt of spreekt of doet raar of irritant? Is mijn meetlint inmiddels de enig juiste? Is míjn denktrant, míjn Nederlandse cultuur heilig? Omdat ik al zo lang zo denk? Omdat ik vind dat het dús zo hoort …. ?

Ollie B. Bommel noemt dit ons denkraam. Ik kan boordevol verwachtingen zitten, vooral van het gedrag van anderen. Die verwachtingen worden ingegeven door mijn ‘denkraam’ op basis van opvoeding en levenservaring en zouden heel makkelijk kunnen leiden tot eisend gedrag naar anderen toe. Omdat ík vind dat het zo hoort….

De opperstalmeester in de bekende conference van Wim Sonneveld vindt in zijn mijmeringen over het verleden “er is al genoeg waardevols naar de @&?!#$ gegaan”. Ik denk dat hij zich vergist, veel is weliswaar ánders geworden, maar niet alles wat zich ontwikkelt en wat evolueert hoeft per sé “@&?!#$” te zijn.

Ik ben ervan overtuigd dat de aard van onze intermenselijke en multiculturele relaties ánders is geworden en zich nog verder zal intensiveren. Veel minder afstandelijk, opener en directer. Opdat we meer gaan beseffen elkaar in deze wereld meer dan ooit hard nodig te hebben. En dan kom je niet weg met ‘van elkaar eisen’. Ruimer denken, grootser denken. Bommel zou zeggen: ‘een groot denkraam ontwikkelen’.
Niet uniform denken, maar universeel!

Terug ....